Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

132 Χρόνια Ελεύθερη Θεσσαλία Μήνυμα του Προέδρου της “ Πανθεσσαλικής Στέγης” Δρ. Στεφάνου Γ. Κούτρα


Θεσσαλές, Θεσσαλοί
Ο εορτασμός των ιστορικών επετείων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διανύει η πατρίδα μας αποτελεί έκφραση σεβασμού απέναντι στους ιστορικούς αγώνες των προγόνων μας και συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στη σφυρηλάτηση της εθνικής μας ταυτότητας.
Οι Θεσσαλοί ήμασταν πάντοτε πρωτοπόροι σε όλους τους ιστορικούς και κοινωνικούς αγώνες της πατρίδας μας, αγωνιζόμενοι στον υπέρ των βωμών και εστιών αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
132 Χρόνια συμπληρώνονται την περίοδο αυτή από τότε που οι πρόγονοί μας έγραψαν στον τόπο μας, μια νέα σελίδα δόξας και έκαναν πραγματικότητα τη Λευτεριά.
Η Θεσσαλία με την εύφορη γη της είχε την ατυχία να υποστεί την εισβολή βάρβαρων λαών όπως οι Ρωμαίοι, τα γερμανικά φύλα, οι Σλάβοι, οι Φράγκοι και τελευταίοι οι Οθωμανοί. Το 1423 η Θεσσαλία πέφτει στα χέρια των Τούρκων επί Μουράτ Β΄. Οι Θεσσαλοί κάτω από τη σκαβιά είναι αγέρωχοι, είναι υπερήφανοι. Δεν μένουν μακριά από τα γράμματα “Όλοι χωρίς εξαίρεση, έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα” κήρυττε ο Ρήγας Φεραίος.
Οι Θεσσαλοί πήραν μέρος στην επανάσταση του 1821 και του 1823 αλλά οι προσπάθειες επέβησαν άκαρπες. Έτσι έμειναν έξω από τα σύνορα του πρώτου ελεύθερου Ελληνικού κράτους. Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας που συμπίπτει με την εκλογή του Χαρίλαου Τρικούπη στον πρωθυπουργικό θώκο υπήρξε αποτέλεσμα μιας αιματηρής επανάστασης που σημειώθηκε στο χώρο της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας το 1878. Κρίσιμη και αποφασιστική για την όλη εξέλιξη της επανάστασης υπήρξε η μάχη της Μαραράγκας - Πετρομαγούλας στις 21/03/1878.
Στις 8 Οκτωβρίου 1881 ο στρατηγός και βουλευτής Παναγιώτης Κορωναίος αναφερόμενος στην Θεσσαλική ευψυχία είπε τα εξής μέσα στη Βουλή των Ελλήνων “ Ποία ήτο η δύναμις η οποία έκαμνε τους άνδρας αυτούς να τολμούν εντός της πεδιάδος να δίδωσι μάχας και να νικώσει. Τίποτε άλλο παρά η δύναμις της ψυχής”.
Η Πανθεσσαλική Στέγη τηρώντας τους καταστατικούς της σκοπούς θα τιμήσει την 132η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλίας πραγματοποιώντας την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 εκδήλωση τιμής και μνήμης για όλους εκείνους χάρις στους αγώνες των οποίων σκεπτόμαστε σήμερα ελεύθερα.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιθεί πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα (Αθήνα) παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας. Τον πανηγυτικό δε της ημέρας θα εκφωνήσει ο Περιφεριάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πομπή Αρχών και Λαού - συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, τιμητικού στρατιωτικού αγήματος καθώς και αγημάτων με Θεσσαλικές φορεσιές - στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη.
Με τη πεποίθηση ότι εμείς οι Θεσσαλοί εκτός από ισχυρή κρίση διαθέτουμε και ισχυρή ιστορική μνήμη σας απευθύνω κάλεσμα να τιμήσετε με την παρουσία σας τη σημαντική αυτή εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου